Rețetă aperitive pide vegan cu spanac, ciuperci și pateu vegetal.
pentru aluat - 4 bucăți:
pentru topping
opțional: câteva roșii cherry proaspete
Se sfărâmă drojdia în 100 ml de apă călduță, se adaugă zahărul bio și se lasă într-un loc cald timp de 10 minute (sau până când apar bule). Între timp, puneți făina, iaurtul, uleiul de măsline și sarea într-un bol. Adăugați amestecul de drojdie și apă și frământați totul până obțineți un aluat omogen timp de 10 minute, manual sau cu ajutorul unui mixer. Puneți puțin ulei pe mâini dacă aluatul se lipește prea mult.
Puneți aluatul într-un castron acoperit și uns cu ulei și lăsați-l să crească într-un loc cald timp de o oră sau până când își dublează volumul.
Între timp, se spală spanacul, se curăță și se toacă mărunt ceapa și usturoiul. Curățați ciupercile și tăiați-le în felii subțiri.
Se încinge puțin ulei într-o tigaie. Prăjiți usturoiul și ceapa până devin translucide și adăugați ciupercile. Se prăjesc timp de aproximativ 5 minute, se condimentează cu sare și apoi se adaugă spanacul, care trebuie lăsat să se prăjească încă 5 minute, până când își reduce volumul. Puneți totul într-un bol și lăsați deoparte pentru mai târziu.
Preîncălziți cuptorul la 200°C cuptor cu ventilatie.
Împărțiți aluatul în patru bucăți de dimensiuni egale și formați bile mici. Se pudrează bine cu făină suprafața de lucru și un sucitor pt aluat și se întinde prima bilă de aluat subțire în formă de oval. Așezați aluatul pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Repetați pasul cu celelalte bile de aluat.
Se întinde un strat subțire de pateu vegetal "wie Leberwurst“ pe aluat, lăsând un centimetru în jurul marginii. Întindeți deasupra amestecul de spanac și ciuperci și acoperiți cu roșii cherry tăiate în două.
Îndoiți marginile spre interior, ungeți-le cu puțină cremă de soia și presărați-le cu semințe de susan sau de floarea-soarelui.
Coaceți la cuptor timp de 15 - 20 de minute, până când se rumenesc.