Paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate

Panificație și pizza

 Paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate

rețetă bio publicată la 22.11.2020

Rețetă panificație și pizza paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate.

Ingrediente paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate

Pentru 2 paini Ciabata

Pentru aluat:

Pentru aluatul principal

  • 350g faina de spelta (tip 630)
  • 1,5 lingurite drojdie uscata
  • 1,5 lingurite sare de mare
  • 150ml apa calduta
  • 2 linguri de ulei de masline extra virgin
  • un pic de ulei pentru castron
  • un pic de faina  pentru a-i da forma aluatului

Alte ingrediente :

Mod de preparare paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate

 

  • pentru aluat: se amesteca intr-un vas faina de spelta, drojdie si zahar. Se adauga apa si se amesteca  pana cand compozitia devine ca aluatul pentru clatite. Aluatul astfel obtinut se toarna intr-un vas care se inchide ermetic si se lasa peste noapte (cel putin 6 ore) in frigider. Se scoate din frigider cu o ora inainte de intrebuintare pentru a ajunge la temperatura camerei.

  • pentru aluatul principal: se amesteca intr-un vas faina, drojdie si sare. In continuare se adauga apa si ulei de masline dupa care se adauga aluatul preparat anterior. Se amesteca pana cand compozitia devine lipicioasa si se dezlipeste de pe marginea vasului.

Se pune intr-un vas un pic de ulei dupa care se amesteca cu aluatul principal si

i se da o forma rotunda care trebuie sa stea 1 ora la temperatura camerei.

Deasemenea se ia sparanghelul se curata la partea de jos si se taie aproximativ 5 mm. O bucatica de 1 cm se taie si se pun 3-4 linguri de apa cu sare ,un varf de cutit de zahar si se infierbanta, dupa care se lasa sa se racaesca.

Se taie maslinele si tomatele marunt, se amesteca cu pasta de usturoi (Crema di Aglio) , sare, piper, oregano dupa care se adauga bucatelele de sparanghel.

Se pune aluatul  de paine pe o suprafata de lucru,  pe care a fost presarata in prealabil faina, se intinde  se adauga sparanghelul, maslinele si tomatele dupa care se inchide pe toate partile.Din acest aluat se formeaza doua paini care se aseaza pe o hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit la 230*C circa 30 min. Dupa 15 min se stropeste aluatul cu apa si se lasa la copt  in continuare. Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor si se lasa sa stea cel putin 30 min sa se raceasca.

  • Timp de preparare: 60 min
  • Timp de asteptare: peste noapte
  • Timp de coacere: 20-25 min
  • Timp de racire: 30 min

La rețeta paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate am folosit

Faina bio de spelta tip 630

Faina bio de spelta tip 630

vezi produs
Drojdie bio uscata activa

Drojdie bio uscata activa

vezi produs
Masline bio Kalamata, violet, fără sâmburi, în saramură

Masline bio Kalamata, violet, fără sâmburi, în saramură

vezi produs
Rosii bio uscate în ulei de măsline extra virgin

Rosii bio uscate în ulei de măsline extra virgin

vezi produs
Frunze de oregano tocate

Frunze de oregano tocate

vezi produs
Piper negru macinat ecologic

Piper negru macinat ecologic

vezi produs