Rețetă dulciuri panettone bio specialitate italiană de craciun.
aluat suficient pentru o formă de panettone şi un ghiveci mic cu diametrul de 10 cm
şi unt pentru uns tava
Caisele şi smochinele se taie mărunt. Se pune faina într-un castron, iar în mijlocul se face o adâncitură. Se fărâmiţează drojdia, se amestecă cu puţin zahăr şi nişte lapte cald şi se toarnă în adâncitura din făină. Se acoperă şi se lasă 15 minute într-un loc cald.
Se topeşte untul în restul de lapte, se adaugă împreună cu zahărul, ouăle şi vanilia în făină şi se amestecă cu paletele pentru aluat ale mixerului, până când obţinem un aluat relativ lichid. Se acoperă şi se lasă 45 minute într-un loc cald.
Apoi se adaugă şi se frământă migdalele, fructele uscate şi stafidele. Se unge cu unt o formă pentru penettone sau pentru cozonac rotund sau se tapetează un ghiveci curat cu hârtie de copt. Recipientul se umple aprox. 3 /4 cu aluat, se acoperă şi se lasă 20 min la dospit. Coaceţi în cuptorul preîncălzit, pe raftul de mijloc.
Timpul de coacere: 40 de minute la 180°C
Sfat: In loc de smochine şi caise confiate, puteţi folosi, de asemenea, citronat şi/sau orangeat RAPUNZEL. Vă veţi surprinde prietenii sau vecinii cu această specialitate italiană!